Španělské stravovací zvyklosti se výrazně liší od našich. Snídaně není příliš důležitá. Hlavním jídlem dne je oběd, který má často několik chodů. Podává se ale až mezi 13:30 a 16. hodinou. Po obědě následuje siesta, odpočinek, během něhož je neslušné např. dojednávat pracovní schůzky. Tomu odpovídá většinou i pracovní doba. Večeře už je lehčí, ale nezačíná dříve než ve 21 hodin, výjimkou není ani 23. hodina!
Jamón serrano – sušená šunka. Přívlastek serrano naznačuje, že se sušila v horách. Dnes je horský vzduch často nahrazen umístěním v nějakém sklípku. Noha zabitého prasete (kýta) se nechá několik dní v mořské soli, potom se sůl odstraní a šunka se pověsí na místo s předepsanou teplotou a vlhkostí, aby dozrála
Gazpacho – hustá studená polévka, rozmačkaná směs rajčat, papriky, česneku, cibule, strouhanky, citrónu a oleje.
Pescado, mariscos – ryby a mořské plody. Jedí se všude, po celé zemi jsou velmi oblíbené, ale nejlepší jsou samozřejmě přímo na pobřeží.Bacalao – nasolená treska, která se před vařením namáčí, aby znovu získala vlhkost.
Flan – dezert podobný francouzskému crême caramele. Jedná se o koláč z křehkého nekvašeného těsta, na němž je otevřená vrstva pudinku.Turron – mandlová nebo oříšková pasta s medem, skořicí a piniovými oříšky.
Tapas – malé pikantní jednohubky, které se podávají před jídlem, ale i během celého dne a hlavně večer ke sklence vína nebo sherry. Tapas se jedí rukama bez příborů a talířků. V barech se kdysi dávaly k pití zdarma, dnes už tento zvyk mizí a většinou se za ně platí.
Sangría – vinný a ovocný punč s nevelkým množství alkoholu a někdy přímo s nakrájenými kousky ovoce.Cava – španělské šumivé víno s předepsaným výrobním postupem, který je podobný metodě Champagne. 90 % produkce pochází z Katalánska.
Horchata – studený mléčný nápoj z mandlí nebo tzv. tygřích ořechů (španělsky chufas), což ve skutečnosti nejsou ořechy, ale hlízy šáchoru jedlého.
Kontakt-vendas1999@seznam.cz
Vytvořeno-2017
Veškerá práva patří autorovi